A HVG munkatársai is kipróbálták az ózongenerátort

A HVG munkatársai is kipróbálták az ózongenerátort

“A koronavírus halálos ellensége az ózongenerátor - de vigyázni kell vele” Virológusokat és mentősöket is kérdezett a HVG csapata az ózon koronavírus elleni hatékonyságáról. Ezt követően kipróbálták az ózongenerátort is egy személyautóban is. A cikkben részletesen bemutatásra kerül az ózongáz reakciója az új típusú koronavírussal találkozáskor, és ismertetik a generátor használatát is. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az ózongenerátor használata megfelelő hozzáértés nélküli alkalmazás esetén veszélyes is lehet - mindig kérje szakember segítségét.

A HVG kérésére a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének virológus professzora röviden elmagyarázta a COVID-19 felépítését és működését. Ebből megtudható, hogy a vírust egy zsírszerű anyagokból (lipidekből) és fehérjékből álló membrán veszi körül, melynek szerkezete elengedhetetlenül szükséges a fertőzéshez. Az egyik fehérje kötődik a nyálkahártya sejtjeink felszínén található ACE2 fehérjénkhez, majd a vírusfehérje kiváltja a sejt- és a vírus membránjának összeolvadását. Így kerül a vírus örökítőanyaga a sejtünkbe, ahol el tudja indítani a vírus szaporodását és a sejt pusztulását. "A lipidek egy része telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek oxigén jelenlétében károsodnak, ózon jelenlétében pedig peroxidálódnak, ami a fizikai tulajdonságaikat is alapvetően megváltoztatja. De a fehérjék is érzékenyek az oxidációra, szerkezetük teljesen átalakulhat. A vírus oxigén jelenlétében – különösen ha a nyálcseppek kiszáradnak – rövid időn belül veszít fertőzőképességéből. A radioaktív izotópokhoz hasonlóan a körülményektől függő féléletidővel folyamatosan inaktiválódik. Ezt a folyamatot az ózon rendkívül felgyorsítja, pillanatszerűen hatástalanítja a vírust" - tette hozzá a professzor, aki arra is figyelmeztetett, hogy az ózon használatakor kiemelten fontos a körültekintő és hozzáértő eljárás, mert a tüdőhólyagocskák sejtjeinek membránja a vírusmembránhoz hasonlóan érzékeny, nagyon alacsony ózonkoncentrációtól is károsodik.

Bár a ózongenerátor használata az egészségügyben és más, rendszeres fertőtlenítésre szoruló területeken már régóta használatos, a koronavírus megjelenése óta vált szélesebb körben ismertté. Ennek ellenére ugyanolyan hatékonysággal vethető be penész, vagy kellemetlen szagok ellen. Lakásban és autókban történő használata által nem csak a légtér, de a baktériumoknak és gombáknak ideális táptalajt biztosító klíma-párologtató felületek és komplett szellőzőrendszerek fertőtleníthetők. Ily módon csökkenthetők az allergiás tünetek is. Az ózon komoly előnye, hogy vegyszer nélküli fertőtlenítésről lévén, a kezelést követően a felületeken semmilyen káros anyag nem marad.

Forrás: HVG