Huszadik századi leírás az ózon ipari használatáról

Huszadik századi leírás az ózon ipari használatáról

Valódi érdekességre bukkantunk a Huszadik Század oldalán, ahol egy 1922 márciusi cikk taglalja az ózon ipari használatát. Ebben az időben az ózont már régóta használták ivóvizek, de betegszobák fertőtlenítésére is, sőt, a cikk szerint a háborúban is használatos volt: katonák a sebeit ózon-árammal sterilizálták.

Ezt követően az ózont egyre szélesebb körben használták, például olajok és zsírok ízének, szagának javításában, de viasz és textil fehérítésére is.

“Kitűnő szolgálatot tesz az ózon a linoleumgyártásban is. A felforralt és huzamosabb ideig 65-90 C° hőmérsékleten tartott lenolaj ugyanis 6-8 óra alatt megmerevedik, ha rajta ózonos levegőt hajtanak át. A folyamat lassúbb, s 10 órát is igénybe vesz, ha az anyagot 40 C° alá hűtjük, de ekkor világosabb színű, tisztább termék keletkezik.

Ózon segítségével sikerült a német chemiai iparnak a petróleum-, lignit- és kőszén-kátrány telítetlen szénhidrogénjeiből zsírsavakat előállítani. Így pl. Wiesbadenben háromtonnányi nyers lignitkátrányból átlag 120 kilogramm zsiradékot gyártanak.”

Forrás: Huszadik Század