Ózon használata az agrárvilágban: miért hagyná, hogy a sok munka kárba vesszen a kórokozók és élősködők miatt?

Ózon használata az agrárvilágban: miért hagyná, hogy a sok munka kárba vesszen a kórokozók és élősködők miatt?

A Mezőlap.hu szakemberei szerint kevés bosszantóbb jelenség van az agráriparban, mint mikor a hosszú időn keresztül befektetett energia és tőke kárba vész a vírusok, baktériumok, penész, élősködők vagy más kártevők okán. A lap a gazdálkodók régóta keresett hatékony megoldására hívja fel a figyelmet a termény és az állatok megóvása érdekében, melyet az ózongenerátoros fertőtlenítésben találtak meg.

Az ózon könnyedén és maximális hatékonysággal vethető be mezőgazdasági járművek, eszközök, szerszámok fertőtlenítésére. Gépjárművek belső tere és raktere, garázsok, raktárak fertőtlenítésével megfékezhető a káros mikroorganizmusok, a kis élősködők és kártevők elszaporodása.

Az állattenyésztésben számos esetben szörnyű pusztítást végző madárinfluenza vagy sertéspestis ellen is bevethető ózon használata ma már köztudottan indokolt és javasolt, a betegségek kiküszöbölésére a ketrecek, ólak és takarmány fertőtlenítésével. Hasonlóan pozitívan nyilatkoznak a szakemberek a borászatban való használatáról, de nem elhanyagolható jelentősége a gyümölcs és zöldség raktározásnál, vagy a méhészetekben sem.

Forrás: Mezőlap.hu